Witam,
mam nastepujące zadanie:
Bok AB trójkąta ABC zawiera się w prostej y=2x+2, a środkowa poprowadzona z wierzchołka C zawiera sie w prostej x-3y+21=0. wiedząc ze BC(wektor)=[4,-2]. obliczyc współrzedne wierzcholków trójkąta ABC...
Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem jak sie zabrac do tego zadania:/
oblicz współrzędne trójkąta
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
oblicz współrzędne trójkąta
1) Obliczasz punkt przecięcia podanych prostych będzie to srodek odcinka AB
2) Mając już ten środek korzystasz ze wzoru na współrzędne środka odcinka z uwzglednieniem prostej na której leżą punkty AB
3) Mając dany punkt B ze współrzędnych wektora obliczysz punkt C
\(\displaystyle{ 4=x_{C}-x_{B}}\)
\(\displaystyle{ -2=y_{C}-y_{B}}\)
2) Mając już ten środek korzystasz ze wzoru na współrzędne środka odcinka z uwzglednieniem prostej na której leżą punkty AB
3) Mając dany punkt B ze współrzędnych wektora obliczysz punkt C
\(\displaystyle{ 4=x_{C}-x_{B}}\)
\(\displaystyle{ -2=y_{C}-y_{B}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 01:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy
oblicz współrzędne trójkąta
"2) Mając już ten środek korzystasz ze wzoru na współrzędne środka odcinka z uwzglednieniem prostej na której leżą punkty AB "
mozesz to troche rozwinąc?? normanlnie wiem jak to obliczyc ale w tym przypadku wydaje mi sie ze jest za malo danych i nie wiem co podstawic:/
mozesz to troche rozwinąc?? normanlnie wiem jak to obliczyc ale w tym przypadku wydaje mi sie ze jest za malo danych i nie wiem co podstawic:/
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
oblicz współrzędne trójkąta
C bedzie miało współrzedne (x,1/3x+7) natomiast B(x,2x+2)
długosc BC mozna obliczyc bo jest dany wektor i wynosi : \(\displaystyle{ \sqrt{4^2+2^2}}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{20}}\)
no i teraz łatwo mozna obliczyc długosc wspolrzednych A oraz C
długosc BC mozna obliczyc bo jest dany wektor i wynosi : \(\displaystyle{ \sqrt{4^2+2^2}}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{20}}\)
no i teraz łatwo mozna obliczyc długosc wspolrzednych A oraz C