Wyznacz równanie prostej stycznej do okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Wyznacz równanie prostej stycznej do okręgu
Wyznacz równanie prostej stycznej do okręgu \(\displaystyle{ x ^{2} - 8x + y ^{2} + 6y = 0}\) nachylonej do osi \(\displaystyle{ OX}\) pod kątem \(\displaystyle{ 135 ^{0}}\)
Nie będę wszystkiego wypisywał, wyszedł mi taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2} - 8x + y ^{2} + 6y = 0 \\ y = x - 7 \end{cases}}\)
Wychodzi: \(\displaystyle{ 2x ^{2} - 16x + 7 = 0}\) Czyli \(\displaystyle{ x _{1} = \frac{8 - 5 \sqrt{2} }{2}, x _{2} = \frac{8 + 5 \sqrt{2} }{2}}\) - to tak wyjdzie? Dalej nie liczyłem, bo nie wiem, czy dobrze?
Nie będę wszystkiego wypisywał, wyszedł mi taki układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2} - 8x + y ^{2} + 6y = 0 \\ y = x - 7 \end{cases}}\)
Wychodzi: \(\displaystyle{ 2x ^{2} - 16x + 7 = 0}\) Czyli \(\displaystyle{ x _{1} = \frac{8 - 5 \sqrt{2} }{2}, x _{2} = \frac{8 + 5 \sqrt{2} }{2}}\) - to tak wyjdzie? Dalej nie liczyłem, bo nie wiem, czy dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Wyznacz równanie prostej stycznej do okręgu
Czyli: \(\displaystyle{ y = -x - 7}\)? I wtedy podstawić pod układ równań?
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Wyznacz równanie prostej stycznej do okręgu
Wyznaczyłem środek, mam styczną: \(\displaystyle{ y = -x + b}\), prosta prostopadła: \(\displaystyle{ y = x + b}\), przechodząca przez S: \(\displaystyle{ -3 = 4 + b, b = -7}\), stąd: \(\displaystyle{ y = x - 7}\). Co ja tutaj namieszałem?
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz równanie prostej stycznej do okręgu
Znasz współrzędne środka i ze wzoru na odległość punktu od prostej (tej z (b)) wyznaczysz brakujące - bo odległość (jak pisałem) ma być równa promieniowi.
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Wyznacz równanie prostej stycznej do okręgu
Czyli mam liczyć z tego wzoru: \(\displaystyle{ d = \frac{\left|Ax _{0} + By _{0} + C \right| }{ \sqrt{A ^{2} + B ^{2} } }}\) - i co mi to da? Nie rozumiem, pogubiłem się w tym.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz równanie prostej stycznej do okręgu
Przyrównujesz (do znanego) promienia - jedyną niewiadomą będzie (b).
Jeśli prosta jest odległa od środka okręgu o długość promienia to jest styczną do niego.
Jeśli prosta jest odległa od środka okręgu o długość promienia to jest styczną do niego.