Witam. ma oto taki problem. jest dany punkt \(\displaystyle{ C=(1,2,3)}\) oraz prosta dana parametrycznie:
\(\displaystyle{ x=t \\
y=(2t-1)+1 \\
z=5t}\)
i mam wyliczyc odleglosc tego pkt od tej prostej. wiem ze trzeba wyjsc ze wzoru na dlugosc odcinka ale nie potrafie wrzucic tej prostej danej parametrycznie w ten wzor. Czy moglby mi ktos pomoc to rozwiazac? tzn pokazac tylko sposob robienia tego typu zadan. z gory dzieki
odległść punktu od prostej w przestrzeni trojwymiarowej
odległść punktu od prostej w przestrzeni trojwymiarowej
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, o 18:59 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
odległść punktu od prostej w przestrzeni trojwymiarowej
Napisz
- równanie płaszczyzny zawierającej daną prostą,
- równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny i przechodzącej przez punkt C,
Znajdź współrzędne punktu przebicia płaszczyzny tą prostą D,
Oblicz odległość punktów C, D.
- równanie płaszczyzny zawierającej daną prostą,
- równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny i przechodzącej przez punkt C,
Znajdź współrzędne punktu przebicia płaszczyzny tą prostą D,
Oblicz odległość punktów C, D.