wektory swobodne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

wektory swobodne

Post autor: prawyakapit »

Udowodnić, że dodawanie wektorów swobodnych ma następującą własność (Chasles’a):
\(\displaystyle{ \vec{xy} + \vec{yz} + \vec{zx}= \theta}\)

jakieś wskazówki ?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

wektory swobodne

Post autor: norwimaj »

\(\displaystyle{ \overrightarrow{xy}+\overrightarrow{yz}+\overrightarrow{zx}=\overrightarrow{xz}+\overrightarrow{zx}=\overrightarrow{xx}=\theta}\)
ODPOWIEDZ