Długość środkowej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
qzrp123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 18:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Długość środkowej

Post autor: qzrp123 »

Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(-2,-3), B=(6,1), C=(-1,8). Oblicz długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka C w tym trójkącie. Proszę o rozwiązanie .
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Długość środkowej

Post autor: Lbubsazob »

Najpierw znajdź środek odcinka AB (jest to średnia arytmetyczna współrzędnych punktów, czyli \(\displaystyle{ S=\left( \frac{x_A+x_B}{2}, \frac{y_A+y_B}{2} \right)}\)), a potem ze wzoru na długość odcinka oblicz długość SC.
qzrp123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 18:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Długość środkowej

Post autor: qzrp123 »

dzieki za pokierowanie ale liczyłam ze ktos mi rozwiaze bo kompletnie nic nie rozumiem z tego ;/
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Długość środkowej

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ S=\left( \frac{-2+6}{2}, \frac{-3+1}{2} \right) \\ S=\left( 2,-1\right) \\ C=(-1,8) \\ \\ d= \sqrt{(x_2-x_1)^2+(y_2-y_1)^2}= \sqrt{(-1-2)^2+(8+1)^2}= \sqrt{9+81}=3 \sqrt{10}}\)
ODPOWIEDZ