Przekształcenia geometryczne - dziwny wycinek koła

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fidget
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dev/null
Podziękował: 65 razy

Przekształcenia geometryczne - dziwny wycinek koła

Post autor: fidget »

Oblicz pole części koła, ograniczonej prostą o równaniu \(\displaystyle{ y= \sqrt{3}x - 2\sqrt{3}}\) , obrazem tej prostej względem osi \(\displaystyle{ OY}\) i tą częścią okręgu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} =12}\), która leży ponad osią \(\displaystyle{ OX}\)


Sporządziłem rysunek pomocniczy:

Obliczyć mam pole brązowej figury, ale pomyślałem że obliczę pole wycinka koła ( brąz + szarość )
i odejmę od niego owy trójkącik.

Dane trójkąta:
- trójkąt równoboczny o boku równym \(\displaystyle{ 4}\).

No i oczywiście mi nie wychodzi... bo tak jak przypuszczałem - 2 kolory nie są wycinkeim koła o (nowym) promieniu \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\) (czyli 2 promienie ).

Potrzebuję pomocy.
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Przekształcenia geometryczne - dziwny wycinek koła

Post autor: Glo »

A może tak:

Znając punktu przecięcia prostych z okręgiem, znasz odległość między tymi punktami. Znasz też promień okręgu więc znasz sinus kąta środkowego opartego na punktach przecięcia okręgu z prostą. Teraz mamy do czynienia z dwoma trójkątami równoramiennymi o znanych bokach - łatwizna. Skoro trójkącik szary jest równoboczny to kąt środkowy oparty na tym samym łuku jest znany - stąd pole wycinka kołowego. Odejmujemy jeszcze tylko pole szarego i gotowe.
fidget
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dev/null
Podziękował: 65 razy

Przekształcenia geometryczne - dziwny wycinek koła

Post autor: fidget »

Glo pisze: Znasz też promień okręgu więc znasz sinus kąta środkowego opartego na punktach przecięcia okręgu z prostą.
Nie widzę, nie rozumiem.

To jest geometria, możesz naszkicować - tak pomożesz najszybciej i najlepiej.
Jeśli ktoś napisze, że zrozumiał opis, jesteś nie do końca pewien, czy poprawnie go zinterpretował.
Z opisem i obrazkiem zrozumieją wszyscy.

Z góry dziękuję. : *
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekształcenia geometryczne - dziwny wycinek koła

Post autor: anna_ »

100781.htm#p4899553

Patrz drugi rysunek
fidget
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dev/null
Podziękował: 65 razy

Przekształcenia geometryczne - dziwny wycinek koła

Post autor: fidget »

Zgadza się!

Niestety samej treści nadal nie rozumiem : )
Trudno skonstruowane, za trudne jak na mój aktualny poziom...

Dzięki za pomoc!
ODPOWIEDZ