Romb i okrąg opisany na nim
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 kwie 2012, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
- Podziękował: 2 razy
Romb i okrąg opisany na nim
Odcinek o końcach A = (6,0) i C = (2,8) jest przekątną rombu ABCD. Pole tego rombu jest równe 40. Oblicz promień r okręgu wpisanego w ten romb i napisz równanie tego okręgu. Dziękuje za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 23:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Romb i okrąg opisany na nim
Narysuj sobie ten romb i oznacz wierzchołki. Pole rombu to \(\displaystyle{ P = \frac{|AC| \cdot |BD| }{2}}\), ale też \(\displaystyle{ P = |AB| \cdot 2r}\), gdzie 2r to wysokość rombu, a jednocześnie średnica okręgu wpisanego w ten romb.
Liczymy długość przekątnej AC, następnie ze wzoru na pole wyznaczamy długość drugiej przekątnej i widzimy, że nasz romb jest kwadratem. Zatem 2r to długość boku. Korzystamy z zależności między długością boku kwadratu a jego przekątną i wyznaczamy promień (\(\displaystyle{ r= \sqrt{10}}\))
Równanie okręgu:
Środek okręgu to punkt wyznaczający środek przekątnej - jest na to wzór. Promień już mamy, więc wyznaczenie równania okręgu to już nie problem.
Mam nadzieję, że nie narobiłam błędów. W razie czego zrzucam na późną godzinę
Liczymy długość przekątnej AC, następnie ze wzoru na pole wyznaczamy długość drugiej przekątnej i widzimy, że nasz romb jest kwadratem. Zatem 2r to długość boku. Korzystamy z zależności między długością boku kwadratu a jego przekątną i wyznaczamy promień (\(\displaystyle{ r= \sqrt{10}}\))
Równanie okręgu:
Środek okręgu to punkt wyznaczający środek przekątnej - jest na to wzór. Promień już mamy, więc wyznaczenie równania okręgu to już nie problem.
Mam nadzieję, że nie narobiłam błędów. W razie czego zrzucam na późną godzinę