Oblicz pole czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) , gdy:
\(\displaystyle{ a )\ \ A= \left( -2,2 \right),\ B= \left( 3,1 \right) ,\ C= \left( 2,7 \right),\ D= \left( -4,4 \right) \\
b) \ \ A= \left( 5,-3 \right) ,\ B= \left( 3,4 \right),\ C= \left( -1,2 \right) ,\ D= \left( -2,-1 \right)}\)
Z góry dziękuje za rozwiązanie
prosta na plaszczyznie kartezjańskiej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 kwie 2012, o 17:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 2 razy
prosta na plaszczyznie kartezjańskiej
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, o 22:21 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
prosta na plaszczyznie kartezjańskiej
Podziel na dwa trójkąty, jest wzór na pole trójkąta mając trzy punkty
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\left| (x_b-x_a)(y_c-y_a)-(y_b-y_a)(x_c-x_a)\right|}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\left| (x_b-x_a)(y_c-y_a)-(y_b-y_a)(x_c-x_a)\right|}\)