Oblicz pole części wspólnej figur

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Oblicz pole części wspólnej figur

Post autor: matematykapl »

Figura \(\displaystyle{ F _{1}}\) opisana jest nierównością \(\displaystyle{ x ^{2} + (y - 2) ^{2} \le 4,}\) a figura \(\displaystyle{ F _{2}}\) - nierównością: \(\displaystyle{ x ^{2} + (y - 4) ^{2} \le 4}\). Oblicz pole części wspólnej tych figur.

Te obie figury to koło, tak? Czyli mamy promień = 2, no i \(\displaystyle{ S _{1} = (0; 2), S _{2} = (0; 4)}\) - tak? Jak to zadanie wykonać? Mam to narysować, czy obejdzie się bez rysowania?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz pole części wspólnej figur

Post autor: anna_ »

Bez rysunku się raczej nie obędzie.
Licz kolejno:
Współrzędne punktów przecięcia się kół.
Kąt między ramionami "górnego" trójkąta o wierzchołkach: środek górnego okręgu i punkty przecięcia się okręgów.
Pole odcinka koła
Pole odcinka pomnóż przez \(\displaystyle{ 2}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Oblicz pole części wspólnej figur

Post autor: Sherlock »

matematykapl pisze:Mam to narysować, czy obejdzie się bez rysowania?
W analitycznej zawsze warto rysować. Tutaj po narysowaniu w układzie współrzędnych można przejść do rozwiązania na "papierze gładkim" (okręgi przecinają wzajemnie swoje środki).

Połowę szukanej części wspólnej wyliczysz z różnicy pola wycinka koła i trójkąta ABC
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Oblicz pole części wspólnej figur

Post autor: matematykapl »

Jak wyliczyć to pole wycinka koła? Obliczyłem pole trójkąta ABC, które wyszło mi równe: \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) - tak będzie?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Oblicz pole części wspólnej figur

Post autor: Sherlock »

Jaką miarę ma kąt ABC? Znając ten kąt będziesz mógł określić jaką częścią całego koła jest szukany wycinek. Pole trójkąta policzone OK.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Oblicz pole części wspólnej figur

Post autor: matematykapl »

Ten kąt ABC będzie miał miarę \(\displaystyle{ 120 ^{0}}\) - czy jak? Czyli ten trójkąt to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) całego wycinka?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Oblicz pole części wspólnej figur

Post autor: Sherlock »

To wycinek stanowi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) koła
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Oblicz pole części wspólnej figur

Post autor: matematykapl »

To po co liczyć pole trójkąta, czyli ten wycinek będzie miał pole równe: \(\displaystyle{ \frac{\pi r ^{2} }{3}}\)? Czy jak?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Oblicz pole części wspólnej figur

Post autor: Sherlock »

matematykapl pisze:To po co liczyć pole trójkąta
Popatrz na rysunek po prawej. Szukamy pola żółtego fragmentu - to różnica pola wycinka i pola trójkąta.
matematykapl pisze:czyli ten wycinek będzie miał pole równe: \(\displaystyle{ \frac{\pi r ^{2} }{3}}\)
Nie. Pole koła o promieniu \(\displaystyle{ 2}\) (zerknij na rysunek) wynosi \(\displaystyle{ 4\pi}\), zatem pole wycinka w naszym zadaniu to \(\displaystyle{ \frac{4\pi}{3}}\)

Gdy wyliczysz już pole żółtego fragmentu po prawej, pomnóż wynik przez dwa - otrzymasz pole żółtej piłki rugby z lewej
ODPOWIEDZ