oblicz długość łuku:

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kropka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 paź 2011, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

oblicz długość łuku:

Post autor: Kropka92 »

oblicz długość łuku krzywej
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} e ^{x} +e ^{-x} dla 0 \le x \le 1}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

oblicz długość łuku:

Post autor: scyth »

A problem jest w czym? Obliczeniu pochodnej?
Kropka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 paź 2011, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

oblicz długość łuku:

Post autor: Kropka92 »

nie, pochodna wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{2} e ^{x} -e ^{-x}}\)
raczej nie wiem co dalej, podniosę to do kwadratu i nie umiem juz wyliczyć całki jaka mi powstanie?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

oblicz długość łuku:

Post autor: scyth »

Rzeczywiście jakoś kiepsko się liczy :/
Kropka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 paź 2011, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

oblicz długość łuku:

Post autor: Kropka92 »

no własnie nie umiałam z tego wybrnąć:)
ODPOWIEDZ