Naszkicuj w układzie współrzędnych figurę określoną układem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Naszkicuj w układzie współrzędnych figurę określoną układem

Post autor: matematykapl »

Naszkicuj w układzie współrzędnych figurę \(\displaystyle{ f}\) określoną układem: \(\displaystyle{ \begin{cases}y \le -\left| 2x\right| + 4 \\ y \ge \left| 2x\right| - 4 \end{cases}}\). Napisz równanie okręgu wpisanego w tę figurę.

Tam jest wartość bezwzględna, czyli że będzie coś z lub? Będą jakieś cztery proste?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Naszkicuj w układzie współrzędnych figurę określoną układem

Post autor: piasek101 »

Nierówności wskazują, że będą obszary ograniczone prostymi.

Zrób oddzielnie dla \(\displaystyle{ 2x\geq 0}\); oddzielnie dla pozostałych - wynik to suma uzyskanych w obu przypadkach.
ODPOWIEDZ