Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: matematykapl »

Wyznacz równanie okręgu symetrycznego do okręgu \(\displaystyle{ x ^{2} + 6x + y ^{2} + 4y = 3}\) względem prostej \(\displaystyle{ y = -3x - 1}\)

Wyznaczyłem środek okręgu, wyszedł mi on równy \(\displaystyle{ (-3; -2)}\). Dalej wyznaczyłem prostą prostopadłą do tej, którą mam w zadaniu i wyszła mi ona równa \(\displaystyle{ \frac{1}{3}x - 1}\). Następnie chciałem wyznaczyć punkt wspólny moich dwóch prostych, no wychodzi \(\displaystyle{ -3x - 1 = \frac{1}{3}x - 1}\) - no i wyjdzie mi zero? Coś namieszałem. Jak się za to zadanie zabrać?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: Sherlock »

1. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ y = -3x - 1}\) przechodzącej przez środek okręgu.
2. Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się dwóch prostych.
3. Punkt otrzymany powyżej to środek odcinka którego końcami są środki obu okręgów. Ze wzoru na współrzędne środka odcinka wylicz środek drugiego okręgu.
Narysuj a wszystko będzie jasne
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: octahedron »

Nie, dobrze, wychodzi \(\displaystyle{ x=0}\), czyli \(\displaystyle{ y=-1}\), mamy środek odcinka i jeden koniec, wyznaczamy drugi koniec.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: matematykapl »

Czyli dobrze robiłem? To obliczyłem punkt przecięcia się moich prostych, który wynosi \(\displaystyle{ (0; -1)}\) - tak, co dalej z tym?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2012, o 20:07 przez matematykapl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: Sherlock »

Tak. Współrzędne punktu przecięcia to (0,-1). Pozostaje wyliczyć środek drugiego okręgu.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: matematykapl »

Uda się to obliczyć z wektorów? Czy jakim innym sposobem?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: Sherlock »

Najszybciej ze współrzędnych środka odcinka:
\(\displaystyle{ x_S= \frac{x_A+x_B}{2} \\ y_S= \frac{y_A+y_B}{2}}\)
gdzie środek odcinka ma współrzędne \(\displaystyle{ (x_S,y_S)}\), zaś końce odcinka \(\displaystyle{ (x_A,y_A)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_B,y_B)}\)
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: matematykapl »

Ale ja mam jeden koniec, tak? Jak obliczyć drugi? Bo już mi się pomieszało.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: octahedron »

Masz środek i jeden koniec, czyli:

\(\displaystyle{ 0= \frac{-3+x_B}{2} \\ -1= \frac{-2+y_B}{2}}\)

no i wyliczamy \(\displaystyle{ (x_B,y_B)}\)
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: matematykapl »

Czyli wyjdzie równanie okręgu równe: \(\displaystyle{ (x + 3) ^{2} + (y + 0) ^{2} = 16}\) - tak? Czyli: \(\displaystyle{ (x + 3) ^{2} + y ^{2} = 16}\) Czy jak?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ (x-3)^2+y^2=16}\)
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Równanie okręgu symetrycznego do okręgu

Post autor: matematykapl »

A no tak, faktycznie, dzięki.
ODPOWIEDZ