symetria względem prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
seba21007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

symetria względem prostej

Post autor: seba21007 »

Witam
Wyznacz współrzędne punktu \(\displaystyle{ S}\) wiedząc że jest obrazem punktu \(\displaystyle{ P(5,4)}\) w symetrii osiowej względem prostej \(\displaystyle{ k:y=2x-1}\)
Zadanie proste wiadomo ;D Można obliczyć na przynajmniej 3 sposoby to ale mi na jeden nie działa ; p
Mianowicie korzystam z wzoru \(\displaystyle{ x ^{'} = \frac{1-a ^{2} }{1+a ^{2} }x + \frac{2a}{1+a ^{2} }y}\) po podstawieniu wychodzi mi że \(\displaystyle{ x ^{'} = \frac{1}{5}}\) a powinno mi wyjść \(\displaystyle{ 1}\) nie wiedząc czego .... Może z tego wzoru można korzystać tylko w pewnych przypadkach ?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

symetria względem prostej

Post autor: Ponewor »

dziwny ten wzór, możesz zapisać wzór ogólny? i powiedzieć czym jest \(\displaystyle{ a}\) ?
seba21007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

symetria względem prostej

Post autor: seba21007 »

Dobra chyba wiem, można z tego korzystać jak się ma prostą bez wyrazu wolnego "b" czyli b=0 ;D Sam sobie pomogłem ; p
ODPOWIEDZ