Prosta prostopadła...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fidget
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dev/null
Podziękował: 65 razy

Prosta prostopadła...

Post autor: fidget »

Obrazek:


Wszystko zapisałem.
Zieloną prostą ( \(\displaystyle{ g \left( x\right)}\) ) wyznaczyłem sobie, aby pomóc w zadaniu.
Tylko coś mi się nie zgadza... nie wygląda mi ona na prostopadłą względem \(\displaystyle{ f\left( x\right)}\) ....


\(\displaystyle{ -2 \cdot a _{2} = -1 \\ \\
-2a _{2} = -1 \\ \\
2a _{2} = 1 \\ \\
a _{2} = \frac{1}{2} \\ \\ \\
g\left( x\right) = \frac{1}{2} x + b}\)


Aby przechodziła przez punkt \(\displaystyle{ S = \left( 0;1\right)}\) :
\(\displaystyle{ 1 = 0 \cdot \frac{1}{2} x + b \\ \\
1 = b \\
g\left( x\right) = \frac{1}{2} x + 1}\)


Dlaczego mi nie wyszło?
Rozwiązywałem te zadania doskonale, wróciłem do Kiełbasy i takie podstawy mi się rypią...
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Prosta prostopadła...

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ f(x)}\) masz źle narysowaną u ciebie jest ona rosnąca na wykresie \(\displaystyle{ f(x)=-2x+6}\) a jest malejąca (popraw wykresy)
fidget
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dev/null
Podziękował: 65 razy

Prosta prostopadła...

Post autor: fidget »

(...) Dzięki! : (
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2012, o 10:20 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto część postu zawierającą nieprzyzwoite słownictwo.
ODPOWIEDZ