Rysunek do zadania...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fidget
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dev/null
Podziękował: 65 razy

Rysunek do zadania...

Post autor: fidget »

W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt \(\displaystyle{ A= \left( 3;1\right)}\) jest wierzchołkiem kąta ostrego. Przeciwległa do niego przyprostokątna zawiera się w prostej o równaniu \(\displaystyle{ x-y+1}\). Napisz równania prostych zawierających pozostałe boki trójkąta.
AU
AU
HzadR0x.gif (6.19 KiB) Przejrzano 60 razy
Taki oto rysunek przedstawia rozwiązania
( \(\displaystyle{ y=-x+4, y=1}\) lub \(\displaystyle{ y=-x+4, x=3}\) ).
A ja za [nic] nie mogłem do niego dojść. Dlaczego?
Ponieważ mój rysunek wyglądał tak:


I mój rysunek nie pasuje do odpowiedzi.
Dlaczego!!??
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2012, o 12:46 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Może trochę więcej kultury językowej?
Marmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 36 razy

Rysunek do zadania...

Post autor: Marmat »

Twój rysunek nie jest poprawny. Nie zgadza się fakt, że: "Przeciwległa do niego przyprostokątna zawiera się w prostej o równaniu x-y+1".
Na twoim rysunku do podanj prostej należy tylko wierzchołek C.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ