Długość przekątnych równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Blask92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 28 paź 2010, o 17:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 24 razy

Długość przekątnych równoległoboku

Post autor: Blask92 »

Znaleźć dlugości przekątnych równolegloboku zbudowanego na wektorach \(\displaystyle{ \vec{a} =2 \vec{p} + \vec{q}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b} = \vec{p}-2 \vec{q}}\), jeśli \(\displaystyle{ \left| \vec{p} \right| = \left| \vec{q} \right| = 1}\) i kąt \(\displaystyle{ \left( \vec{p}, \vec{q} \right) = \frac{ \pi }{3}}\) .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Długość przekątnych równoległoboku

Post autor: ares41 »

Skorzystaj z zależności \(\displaystyle{ |\vec{x}|= \sqrt{\vec{x}\circ\vec{x}}}\)
ODPOWIEDZ