Wzajemne położenie prostej i okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 lut 2007, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Witam.
Widziałem poniżej temat o ten nazwie ale u mnie trochę co innego mnie interesuje.
Oto moja praca domowa na jutro
Nie wiem jak wyznaczyć s, promień (r) oraz to d( sor podał nam wzór że d=(Axo+Byo+C)/w Ułamku A2+B2 [ 2 to potęga ]
czy ktoś mi to pomoże zrozumieć?
Widziałem poniżej temat o ten nazwie ale u mnie trochę co innego mnie interesuje.
Oto moja praca domowa na jutro
Nie wiem jak wyznaczyć s, promień (r) oraz to d( sor podał nam wzór że d=(Axo+Byo+C)/w Ułamku A2+B2 [ 2 to potęga ]
czy ktoś mi to pomoże zrozumieć?
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
S(2,1) r=3
x+y=0
ze wzoru na odległość punktu od prostej:
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_{0}+By_{0}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|2+1+0|}{\sqrt{2}}}\)
ponieważ d
x+y=0
ze wzoru na odległość punktu od prostej:
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_{0}+By_{0}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|2+1+0|}{\sqrt{2}}}\)
ponieważ d
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 lut 2007, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
dziękuje ślicznie kolego
grzegorz87 pisze:ponieważ d i skad wiedziec ile bedzie np jesli bedzie inny przykład?
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
ponieważ wzór ogólny okręgu ma postać :
\(\displaystyle{ (x-x_{0})^{2}+(y-y_{0})^{2}=r^{2}}\)
teraz to powinieneś zauważyć, że w twoich danych jest r^{2}=9, więc r=3, ujemną wartość z wiadomych przyczyn odrzucamy.
\(\displaystyle{ (x-x_{0})^{2}+(y-y_{0})^{2}=r^{2}}\)
teraz to powinieneś zauważyć, że w twoich danych jest r^{2}=9, więc r=3, ujemną wartość z wiadomych przyczyn odrzucamy.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2007, o 19:03 przez grzegorz87, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 lut 2007, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
yyy ? powinienem raczejgrzegorz87 pisze:powinnaś
dziekuje za uwage :d
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 lut 2007, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
sorry że tak męczę
D:(x+2)2+(4+1)2=16
L=2x-3y=0
a jak zabarać sie do takiego czegos ?
pozdross
D:(x+2)2+(4+1)2=16
L=2x-3y=0
a jak zabarać sie do takiego czegos ?
pozdross
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
tak samo jak wyżej: (nie wiem w tym drugim nawiasie co to jest, chyba za 4 ma być y??), jesli tak to :
S(-2,-1) , r=4
i podstawiasz do tego wzoru
S(-2,-1) , r=4
i podstawiasz do tego wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 lut 2007, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
tak mieć w zeszycie więc tak musi być chyba
po raz kolejny thx
nie wiem jak sie odwdziecze
ps. L=2x-3y=0 czy to coś zmienia ??
sie nie przykładalo do nauki i sie zrobily zaleglosci
po raz kolejny thx
nie wiem jak sie odwdziecze
ps. L=2x-3y=0 czy to coś zmienia ??
sie nie przykładalo do nauki i sie zrobily zaleglosci
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
W tym wzorze masz:
\(\displaystyle{ S( x_{0}, y_{0})}\)a prosta ma postać Ax+By+C=0, teraz widać ???
\(\displaystyle{ S( x_{0}, y_{0})}\)a prosta ma postać Ax+By+C=0, teraz widać ???