Równania prostej równoległej / prostopadlej ..

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
steamdevil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 kwie 2012, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Równania prostej równoległej / prostopadlej ..

Post autor: steamdevil »

Potrzebuje pomocy przy 2 zadankach.

1) Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P= (-3,-5)}\) i równoległej do prostej \(\displaystyle{ y= \frac{2}{3} x+3}\)


2)Napisz równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ -2x+4y-10=0}\) i przecinająca oś \(\displaystyle{ OY}\) w punkcie \(\displaystyle{ (0,-6)}\)


Z góry thx , cały dzień robię zadanka żeby nadrobić zaległości i po prostu już mam pustkę w głowie .. 0 skupienia.
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2012, o 17:00 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych, a nie tylko ułamków.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania prostej równoległej / prostopadlej ..

Post autor: piasek101 »

Proste || mają takie samo (a).

Proste prostopadłe mają te (a) ,,popaprane" - czyli przeciwne i jednocześnie odwrotne.

Rób graficznie - bo nie zabronili.
steamdevil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 kwie 2012, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Równania prostej równoległej / prostopadlej ..

Post autor: steamdevil »

piasek101 pisze:Proste || mają takie samo (a).

Proste prostopadłe mają te (a) ,,popaprane" - czyli przeciwne i jednocześnie odwrotne.

Rób graficznie - bo nie zabronili.
Jak już pisałem wcześniej .. na dany moment mam pustkę w głowie i nie zbyt mi to pomogło.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania prostej równoległej / prostopadlej ..

Post autor: piasek101 »

Teoria poszła na PW.
ODPOWIEDZ