Zapisz wektor jako sumę wektorów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Zapisz wektor jako sumę wektorów

Post autor: matematykapl »

Wektory \(\displaystyle{ \vec{u}, \vec{v}, \vec{w}}\) są takie, że: \(\displaystyle{ \vec{w} = 5 \vec{v} + 2 \vec{u}, \vec{u} = 2 \vec{x} + \vec{y}, \vec{v} = \vec{x} - \vec{y}}\).

Zapisz wektor \(\displaystyle{ \vec{w}}\) jako sumę wektorów \(\displaystyle{ n \vec{x}}\) i \(\displaystyle{ m \vec{y}}\)

Zapisałem i wyszło mi coś takiego: \(\displaystyle{ \vec{w} = 9 \vec{x} + (-3 \vec{y})}\) - to wystarczy, dobrze? Jak to trzeba zapisać?

No i mam wyznaczyć wartości \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) - czyli będzie \(\displaystyle{ m = -3}\) i \(\displaystyle{ n = 9}\) - tak?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Zapisz wektor jako sumę wektorów

Post autor: ares41 »

Wygląda Ok.
ODPOWIEDZ