Dane są punkty \(\displaystyle{ A = (-2; 4), B = (1; 2), C = (0; 3)}\) Wyznacz współrzędne punktu \(\displaystyle{ D}\), aby zachodziła równość \(\displaystyle{ \vec{AB} = \vec{CD}}\) - obliczyłem i ten punkt wyszedł mi równy: \(\displaystyle{ (-3; 1)}\).
Obliczyłem długość wektora \(\displaystyle{ \vec{CD} = \sqrt{13}}\) - dobrze?
Wyznacz współrzędne punktu i podaj długość wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 mar 2012, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz współrzędne punktu i podaj długość wektora
Punkt prawie dobrze... \(\displaystyle{ (3,1)}\)
Długość: \(\displaystyle{ \sqrt{\left( 3-0\right)^{2}+\left( 3-1\right)^{2} } = \sqrt{13}}\)
To dobrze zrobione.
Długość: \(\displaystyle{ \sqrt{\left( 3-0\right)^{2}+\left( 3-1\right)^{2} } = \sqrt{13}}\)
To dobrze zrobione.