Dane są punkty \(\displaystyle{ A = (2; 3), B = (-3; 4), C = (-1; 5)}\)
Wyznacz wektor \(\displaystyle{ \vec{v} = 2 \vec{AB} + 3 \vec{BC}}\) - ten wektor wyszedł mi równy:\(\displaystyle{ [-22; 5]}\) - dobrze?
A jak obliczyć długość tego wektora? On jest swobodny, mogę go gdzieś zaczepić i później obliczyć? Coś mi wychodzi pierwiastek z 509, coś chyba namieszałem.
Wyznacz wektor i oblicz długość wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
- MichalPWr
- Użytkownik
- Posty: 1625
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
Wyznacz wektor i oblicz długość wektora
\(\displaystyle{ \vec{AB}=\left[-3-2;4-3 \right]= \left[ -5;1\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{BC}=\left[ -1+3;5-4\right] =\left[ 2;1\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{v}=2\left[ -5;1\right]+3\left[ 2;1\right]=\left[ -10;2\right]+\left[ 6;3\right]=\left[ -10+6;3+2\right] =\left[ -4;5\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{v}= \sqrt{\left( -4\right) ^{2} +\left( 5\right) ^{2} }= \sqrt{41}}\)
\(\displaystyle{ \vec{BC}=\left[ -1+3;5-4\right] =\left[ 2;1\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{v}=2\left[ -5;1\right]+3\left[ 2;1\right]=\left[ -10;2\right]+\left[ 6;3\right]=\left[ -10+6;3+2\right] =\left[ -4;5\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{v}= \sqrt{\left( -4\right) ^{2} +\left( 5\right) ^{2} }= \sqrt{41}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Wyznacz wektor i oblicz długość wektora
Faktycznie, pomyliłem znaki i źle obliczyłem jeden z wektorów. Dzięki.