Równanie prostej prostopadłej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Równanie prostej prostopadłej

Post autor: matematykapl »

Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ 2x + 3y - 5 = 0}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P = (-4; 1)}\).

Wyszło mi: \(\displaystyle{ y = 1,5x + 7}\) - dobrze?
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Równanie prostej prostopadłej

Post autor: MichalPWr »

Tak.
ODPOWIEDZ