Dla jakich wartosci paramtetru k dane wektory są prostopadłe
wektor a=[k,1,-2]
wektor b=[k+1,0,3] ?
Wiem, że iloczyn skalarny podzielony przez iloczyn ich dł ma być równy zero.
Lecz nie wiem jak to zrobić w układzie przestrzennym.
dla jakich wartosci parametru k wektory są prostopadłe?
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
dla jakich wartosci parametru k wektory są prostopadłe?
\(\displaystyle{ a\circ b=0}\)
czyli: \(\displaystyle{ k(k+1) -6=0}\)
i teraz masz do rozwiązania równanie kwadratowe
czyli: \(\displaystyle{ k(k+1) -6=0}\)
i teraz masz do rozwiązania równanie kwadratowe