okrąg na trójkacie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

okrąg na trójkacie

Post autor: qiu1994 »

Znajdź środek i promień okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach
\(\displaystyle{ A \left( -1,6 \right) \ B \left( 3, -2 \right) \ C \left( -4,-3 \right)}\)
Srodek mam.
\(\displaystyle{ S \left( \frac{-2}{3}, \frac{1}{3} \right)}\)
nie wiem jak dalej \(\displaystyle{ r}\) obliczyć . Rownanie koła znam, ale tam występuje \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) i nie wiem co pod to podstawić.
Ostatnio zmieniony 8 lip 2012, o 22:00 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Skaluj nawiasy.
frankoo22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 gru 2011, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

okrąg na trójkacie

Post autor: frankoo22 »

Policz wektorem lub wykorzystaj wzór na odległość miedzy punktami.
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

okrąg na trójkacie

Post autor: qiu1994 »

tak tylko że to nie jest trójkąt równoboczny to jak mam obliczyć sobie r? tak to wyliczyłbym wysokość i już.... chyba ze ze środka do jakiegoś wierzchołka i juz...?
ODPOWIEDZ