Wyznaczanie współrzędnej aby pole trojkąta było najmniejsze

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wurjasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 17 wrz 2011, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 6 razy

Wyznaczanie współrzędnej aby pole trojkąta było najmniejsze

Post autor: wurjasz »

Witam!
Mam problem z zadaniem. Odcinek AB o końcach \(\displaystyle{ A(-2,-1) i B(2,3)}\) jest podstawą trójkąta ABC. Wierzchołek C należy do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}+6x+10}\). Wyznacz współrzędne wierzchołka C tak, aby pole trójkąta ABC było najmniejsze.

Ja to zrobiłem tak. Współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C(x,x^{2}+6x+10)}\). Prosta AB \(\displaystyle{ y=x+1}\). Odległość punktu C od prostej ma być najmniejsza, czyli wysokość, \(\displaystyle{ d=\frac{|-x^{2}-5x-9|}{\sqrt{2}}}\). I teraz co mam zrobić z tą funkcją kwadratową? Chciałem wyznaczyć xw ale wartość ma być najmniejsza a przecież a<0. Proszę o jakąś wskazówkę.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wyznaczanie współrzędnej aby pole trojkąta było najmniejsze

Post autor: Kartezjusz »

Zróżniczkuj tak gdzie możesz,a punkty graniczne rozpatrz osobno...
wurjasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 17 wrz 2011, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 6 razy

Wyznaczanie współrzędnej aby pole trojkąta było najmniejsze

Post autor: wurjasz »

Niestety ale moja wiedza ogranicza się do poziomu liceum.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Wyznaczanie współrzędnej aby pole trojkąta było najmniejsze

Post autor: Tmkk »

Zastanów się jakie wartości przyjmuje funkcja \(\displaystyle{ g(x) = -x^{2}-5x-9}\) i odpowiednio opuść moduł.
wurjasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 17 wrz 2011, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 6 razy

Wyznaczanie współrzędnej aby pole trojkąta było najmniejsze

Post autor: wurjasz »

Aaa... Funckja przyjmuje wartości ujemna czyli opuszczając wartość bezwzględną zmieniam wszędzie znak na "+"?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Wyznaczanie współrzędnej aby pole trojkąta było najmniejsze

Post autor: Tmkk »

Tak jest.

I teraz, gdzie funkcja po opuszczeniu modułu przyjmuje wartość najmniejszą?
wurjasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 17 wrz 2011, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 6 razy

Wyznaczanie współrzędnej aby pole trojkąta było najmniejsze

Post autor: wurjasz »

Okej już czaje, w Xw

Dzięki
ODPOWIEDZ