Kąt przecięca się krzywych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

Kąt przecięca się krzywych

Post autor: józef92 »

Witam

Mam prostą x (0,100) , y (150,300) i chciałbym, aby z punktu x wyszła prosta nachylona do tej prostej pod kątem 36 stopni. Jest jakiś wzór na to? Czym się kierować?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Kąt przecięca się krzywych

Post autor: anna_ »

współczynnik kierunkowy szukanej prostej policzysz z:
\(\displaystyle{ \tg 36^o=\frac{a- \frac{4}{3} }{1+ \frac{4}{3}a }}\)
ODPOWIEDZ