napisać równanie okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
napisać równanie okregu
Napisać równanie okręgu przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ (2,7)}\), \(\displaystyle{ (-2,1)}\) r= \(\displaystyle{ \sqrt{26}}\)
napisać równanie okręgu przechodzącego przez punkty\(\displaystyle{ (2,1)}\) \(\displaystyle{ (3,4)}\) jeśli srodek lezy na prostej 2x-y+1=0
nie wiem co robie źle w tych zadniach ale nie wychodz mi ;/
w pierwszym robie tak
\(\displaystyle{ (2-a) ^{2} + (7-b) ^{2}=26}\)
\(\displaystyle{ (-2-a) ^{2} +(1-b) ^{2}}\) =26 i układ równań ale nie chce mi wyjsc wynik;/
w zadaniu drugim podbnie tylko robie ze srodek jest \(\displaystyle{ (x,2x_+1)}\)
napisać równanie okręgu przechodzącego przez punkty\(\displaystyle{ (2,1)}\) \(\displaystyle{ (3,4)}\) jeśli srodek lezy na prostej 2x-y+1=0
nie wiem co robie źle w tych zadniach ale nie wychodz mi ;/
w pierwszym robie tak
\(\displaystyle{ (2-a) ^{2} + (7-b) ^{2}=26}\)
\(\displaystyle{ (-2-a) ^{2} +(1-b) ^{2}}\) =26 i układ równań ale nie chce mi wyjsc wynik;/
w zadaniu drugim podbnie tylko robie ze srodek jest \(\displaystyle{ (x,2x_+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
napisać równanie okregu
no własnie jest taki wynik ale mi to nie chce wyjsc-- 28 mar 2012, o 20:18 --na pocztaku mam tak :
\(\displaystyle{ a ^{2} +b ^{2} -4a-14b=-27}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} +b ^{2} +4a-2b=21}\)
i co dalej bo moze ja zle to robie?
\(\displaystyle{ a ^{2} +b ^{2} -4a-14b=-27}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} +b ^{2} +4a-2b=21}\)
i co dalej bo moze ja zle to robie?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
napisać równanie okregu
Pomnóż I równanie przez \(\displaystyle{ (-1)}\) i dodaj stronami, potem z tego co wyjdzie wyznacz \(\displaystyle{ a}\) lub \(\displaystyle{ b}\) i podstaw do któregoś z równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
napisać równanie okregu
\(\displaystyle{ 8a+12b=21}\)
\(\displaystyle{ 12b=48-8a}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{24-4a}{3}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} + (\frac{24-4a}{3} ) ^{2} -4a-14( \frac{24-14a}{3} )=-27}\)
to jest dobrze bo nadal mi nie wychodzi?
\(\displaystyle{ 12b=48-8a}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{24-4a}{3}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} + (\frac{24-4a}{3} ) ^{2} -4a-14( \frac{24-14a}{3} )=-27}\)
to jest dobrze bo nadal mi nie wychodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
napisać równanie okregu
\(\displaystyle{ a ^{2} + \frac{576-192a+16a ^{2} }{9} -4a+ \frac{-336+196a}{3} =-27}\)
\(\displaystyle{ 9a ^{2} +576-192a+16a ^{2} -36a-1008+588a=-81}\)
\(\displaystyle{ 25a ^{2} +360a-351=0}\)
i z tego nic mi sie wychodzi...-- 29 mar 2012, o 01:02 --tak wiem zle przepisałam ale potem juz robilam z 48
\(\displaystyle{ 9a ^{2} +576-192a+16a ^{2} -36a-1008+588a=-81}\)
\(\displaystyle{ 25a ^{2} +360a-351=0}\)
i z tego nic mi sie wychodzi...-- 29 mar 2012, o 01:02 --tak wiem zle przepisałam ale potem juz robilam z 48
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
napisać równanie okregu
szukam ciagle od dluzszego i nie mogę zleźć...-- 29 mar 2012, o 01:20 --mozesz sparwdzic to co napisałam gdzie jest błąd ?