Witam,
Kolejne zadanie, które mnie przyblokowało przy rozwiązywaniu, nie mam pomysłu jak obliczyć długość podstawy CD...
W trapezie ABCD , w którym AB || CD , dane są wierzchołki A = (1,1),B = (2,4) oraz punkt przecięcia przekątnych S = (− 1,3) . Pole trapezu jest równe 36.
Oblicz długość podstawy CD .
Wyznacz współrzędne wierzchołków C i D .
Obliczyłem długość odcinka AB \(\displaystyle{ \sqrt{10}, AS \sqrt{8} oraz BS \sqrt{10}}\)
Równanie podstawy AB to y=3x-2, wiem, że podstawa AB jest równoległa do podstawy CD, czyli równanie dla podstawy CD jest równy y=3x+b
Jak obliczyć współczynnik b. Potrzebuję wskazówki do dalszego rozwiązania tego zadania. Jeżeli można prosić to proszę nie podawać odpowiedzi gotowych
Obliczanie długości podstawy CD trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Obliczanie długości podstawy CD trapezu
Skorzystaj z podobieństwa trójkątów na jakie został podzielony ten trapez przez przekątne.
Obliczanie długości podstawy CD trapezu
Zauwaz ze mamy trojkat równoramienny zatem mozemy obliczyc jego wysokosc opuszczona z wierzchołka B. Jak bedziemy mieli pole mozemy obliczyc wysokosc opuszczona z wierzchołka S (czyli kawalek naszej wysokosci trapezu). Widac ze trojkaty ABS i DCS sa podobne (kkk). uzaleznij bok DC od wysokosci trojkata DCS. Zostanie tylko jedna niewiadoma