Przez punkty \(\displaystyle{ A(-4,-1)}\) i \(\displaystyle{ B(4,5)}\) poprowadź taki okrąg, żeby jego punkty przecięcia z okręgiem \(\displaystyle{ (x+3)^{2}+ y^{2} =9}\) leżały na prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ M=(-3,0)}\).
To \(\displaystyle{ M}\) to będzie środek okręgu, \(\displaystyle{ r=3}\). Nie wiem czy słusznie, ale założyłam, że środek tego szukanego okręgu należy to tego pierwszego, czyli tego o środku \(\displaystyle{ M}\)... chociaż mam pewne wątpliwości bo od godziny się męczę nad tym zadaniem i nic sensownego nie wychodzi...
Przez punkty poprowadź okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
Przez punkty poprowadź okrąg
Na pewno nie będą to współśrodkowe okręgi bo gdyby punkty ich przecięcia leżały na jednej prostej przechodzącej przez ich środek to musiały by się nałożyć na siebie
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Przez punkty poprowadź okrąg
Mam jako taki pomysł. Na początku obliczamy punkty przecięcia się prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ M}\) i okręgu, czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+3)^{2}+ y^{2} =9 \\ y=ax+3a \end{cases}}\)
Wyjdą dwa punkty uzależnione od zmiennej \(\displaystyle{ a}\), oznaczmy je jako \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\).
Współrzędne szukanego środka okręgu \(\displaystyle{ S=(c,d)}\). Teraz równanie odległości od punktów \(\displaystyle{ |AS|=|BS|}\) i wyjdzie równanie uzależnione od jednej zmiennej, wtedy środek okręgu będzie miał współrzędne \(\displaystyle{ S=\left( c, 2-\frac{4c}{3} \right)}\).
Teraz budujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} |SX|=|SY| \\ |SP|^2+|PA|^2=|AS|^2 \end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ P}\) to połowa odcinka \(\displaystyle{ AB}\).
Jeszcze zostaje rozpatrzenie przypadku, gdy \(\displaystyle{ a=0}\) i gdy odcinek \(\displaystyle{ AB}\) jest średnicą (ale tak nie będzie).
Nie sprawdzałem tego pomysłu.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+3)^{2}+ y^{2} =9 \\ y=ax+3a \end{cases}}\)
Wyjdą dwa punkty uzależnione od zmiennej \(\displaystyle{ a}\), oznaczmy je jako \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\).
Współrzędne szukanego środka okręgu \(\displaystyle{ S=(c,d)}\). Teraz równanie odległości od punktów \(\displaystyle{ |AS|=|BS|}\) i wyjdzie równanie uzależnione od jednej zmiennej, wtedy środek okręgu będzie miał współrzędne \(\displaystyle{ S=\left( c, 2-\frac{4c}{3} \right)}\).
Teraz budujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} |SX|=|SY| \\ |SP|^2+|PA|^2=|AS|^2 \end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ P}\) to połowa odcinka \(\displaystyle{ AB}\).
Jeszcze zostaje rozpatrzenie przypadku, gdy \(\displaystyle{ a=0}\) i gdy odcinek \(\displaystyle{ AB}\) jest średnicą (ale tak nie będzie).
Nie sprawdzałem tego pomysłu.
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Przez punkty poprowadź okrąg
To jest odpowiedź: \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}-9x+8y-45=0}\). Jak komuś tak wyjdzie, to niech się podzieli swoimi rachunkami, założeniami...-- 25 mar 2012, o 21:21 --Tak jak piszesz na początku, że wyjdą 2 punktu uzależnione od \(\displaystyle{ a}\)... no to jakoś nie bardzo chce się to \(\displaystyle{ a}\) dać uzależnić, nie mogę tego w żaden sposób pogrupować...