Wyznacz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pixpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 08:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 13 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: pixpol »

W trójkącie ABC, w którym \(\displaystyle{ A(-2,-2)}\), oraz\(\displaystyle{ B(4,4)}\), kąt przy wierzchołku\(\displaystyle{ B}\) jest rozwarty. Bok \(\displaystyle{ AC}\) zawiera się w prostej \(\displaystyle{ k: x-3y-4=0}\). Środek okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) znajduje się w odległości od boku\(\displaystyle{ AC}\). Wyznacz równanie tego okręgu.

Wyszło mi:
\(\displaystyle{ (x-5)^{2}+(y+3)^{2}=50}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(y-2)^{2}=20}\)

Jednak po narysowaniu widać, współrzędna \(\displaystyle{ x_{c} =4}\), a musi być większa niż \(\displaystyle{ 4}\), żeby kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ B}\) był rozwarty, ale jak wiadomo na rysunku jak to moja Pani mówi "nic nie widać" tylko trzeba to zapisać i nie za bardzo wiem jak, żeby się nie zaliczyć.

Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, o 15:49 przez pixpol, łącznie zmieniany 1 raz.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: Tmkk »

\(\displaystyle{ x^{2}+(y-x)^{2}=20}\)

Jesteś pewny, że tyle ci wyszło? Bo współrzędna \(\displaystyle{ y}\) jest trochę dziwna.
pixpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 08:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 13 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: pixpol »

Powinno być \(\displaystyle{ 2}\). Już poprawiłem.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: Tmkk »

Wychodzą dwie odpowiedzi, bo rozwiązując, nie uwzględniasz tego, przy którym wierzchołku jest kąt rozwarty. Korzystasz tylko z odległości środka okręgu od prostej i od punktów \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\). I rzeczywiście, oba okręgi spełniają te warunki.

Jednak z takim wyjątkiem, że pierwszy leży poza trójkątem, naprzeciwko prostej \(\displaystyle{ AC}\), więc kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ B}\) jest rozwarty. Drugi okrąg z kolei też leży poza trójkątem, naprzeciwko prostej \(\displaystyle{ AB}\), czyli kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ C}\) jest rozwarty, a nie o to nam chodzi.

Wynik masz dobry. Wystarczy napisać, że drugą odpowiedzi odrzucasz, bo w jej przypadku kąt rozwarty jest przy wierzchołku \(\displaystyle{ C}\) i nie spełnia on warunku zadania.
pixpol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 08:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 13 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: pixpol »

Ok dzięki
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: laser15 »

mógłby ktoś napisać jak zacząć rozwiązywać to zadanie? Bo nie mam pojęcia jak ;/
ODPOWIEDZ