Zamiana rownania parametrycznego na krawedziowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
theblacktruffle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 mar 2012, o 22:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Zamiana rownania parametrycznego na krawedziowe

Post autor: theblacktruffle »

Prosta l o wektorze kierunkowym v=(-2,1,0,2) przechodzi przez punkt Po=(2,2,1,4).
Wyznaczyc uklad rownan krawedziowych(postac krawedziowa) tej prostej.

ROZWIAZANIE:

Na pewno rownanie parametryczne (zapisane wektorowo) ma postac:
l: (x,y,z,w)=(2-2t, 2-t, 1, 4-2t) , \(\displaystyle{ t \in R}\)


Prosze o wskazowki.
ODPOWIEDZ