Jak wyznaczyc dowolny punkt należący do krzywej elipsy ?
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Jak wyznaczyc dowolny punkt należący do krzywej elipsy ?
Witam.
Tak jak w temacie jak wyznaczyc dowolny punkt należący do krzywej elipsy ?
Mam takie równanie.
\(\displaystyle{ 3x ^{2}+4y ^{2}-18x+24y+51=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-3)^{2} }{4} + \frac{(y+3) ^{2} }{3}=1}\)
Wyznaczam \(\displaystyle{ F_{1}=(2,-3)}\)
\(\displaystyle{ F_{2}=(4,-3)}\)
Podstawiam do pierwszego równania \(\displaystyle{ x=1 \Rightarrow y=3}\)
i źle jest ;/
Tak jak w temacie jak wyznaczyc dowolny punkt należący do krzywej elipsy ?
Mam takie równanie.
\(\displaystyle{ 3x ^{2}+4y ^{2}-18x+24y+51=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-3)^{2} }{4} + \frac{(y+3) ^{2} }{3}=1}\)
Wyznaczam \(\displaystyle{ F_{1}=(2,-3)}\)
\(\displaystyle{ F_{2}=(4,-3)}\)
Podstawiam do pierwszego równania \(\displaystyle{ x=1 \Rightarrow y=3}\)
i źle jest ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Jak wyznaczyc dowolny punkt należący do krzywej elipsy ?
no dobra to w tym wypadku pomyliłem się w obliczeniach, ale podstawiając coś z x nie zawsze to wychodzi ...czemu ?
f1 i f2 to dalsza czesc zadania
f1 i f2 to dalsza czesc zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Jak wyznaczyc dowolny punkt należący do krzywej elipsy ?
Zrobiłam sobie rysunek.
Ale można policzyć sobie na podstawie wzoru.
Odcięta środka to \(\displaystyle{ 3}\), a półoś wielka to \(\displaystyle{ 2}\), czyli \(\displaystyle{ x \in [1,5]}\)
Ale można policzyć sobie na podstawie wzoru.
Odcięta środka to \(\displaystyle{ 3}\), a półoś wielka to \(\displaystyle{ 2}\), czyli \(\displaystyle{ x \in [1,5]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Jak wyznaczyc dowolny punkt należący do krzywej elipsy ?
Albo \(\displaystyle{ \frac{(x-3)^2}{4}\le 1 \Rightarrow x\in[1,5]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Jak wyznaczyc dowolny punkt należący do krzywej elipsy ?
Dla hiperboli zakres \(\displaystyle{ x}\) byłby \(\displaystyle{ \frac{(x-3)^2}{4}\ge 1}\)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, o 19:40 przez octahedron, łącznie zmieniany 1 raz.