oblicz pole figury

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
diana1104
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 sie 2010, o 11:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

oblicz pole figury

Post autor: diana1104 »

Naszkicuj w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają uklad:
\(\displaystyle{ |x-4| \ge 2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} -8x \le 0}\)
Oblicz pole figury.

doprowadzilam równanie okręgu do prostszej postaci i sródek \(\displaystyle{ S = \left( 4,0 \right)}\) i promień rórny 4
narysowałam juz wszystko nie potrafie niestety obliczyc pola tych figur.
Proszę o pomoc
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

oblicz pole figury

Post autor: Chromosom »

Rysunek przedstawia wycinek okręgu. Pole takiego wycinka można obliczyć na podstawie znanych wzorów.
Awatar użytkownika
janka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

oblicz pole figury

Post autor: janka »


Oblicz pole wycinka i odejmij pole trójkąta o podstawie AB i wysokości 2
diana1104
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 sie 2010, o 11:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

oblicz pole figury

Post autor: diana1104 »

dziekuje bardzo
ODPOWIEDZ