Pole trójkąta zbudowanego na wektorach.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Pole trójkąta zbudowanego na wektorach.
Wyznacz pole trójkąta zbudowanego na wektorach, wiedząc że \(\displaystyle{ \vec{a}=[2;-3], \vec{b}=[4;1]}\).
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, o 15:44 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów[latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Pole trójkąta zbudowanego na wektorach.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}|\det(\vec{a},\vec{b})|=\frac{1}{2}|\det\left[\begin{array}{cc} 2 & -3 \\ 4 & 1 \end{array}\right]|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Pole trójkąta zbudowanego na wektorach.
Nie do końca wiem jak rozwiązać to zadanie. Na początek robię w ten sposób:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} |2 \cdot 1+3 \cdot 4| = \frac{1}{2} |14|}\) i potem dzielę \(\displaystyle{ 14}\) przez \(\displaystyle{ 2}\) co równa się \(\displaystyle{ 7}\)? Czyli wynik wychodzi \(\displaystyle{ 7}\)?
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} |2 \cdot 1+3 \cdot 4| = \frac{1}{2} |14|}\) i potem dzielę \(\displaystyle{ 14}\) przez \(\displaystyle{ 2}\) co równa się \(\displaystyle{ 7}\)? Czyli wynik wychodzi \(\displaystyle{ 7}\)?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, o 18:43 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów[latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Pole trójkąta zbudowanego na wektorach.
Nie byłem właśnie pewien tego wyniku. Dziękuję i przyznaję pomógł. ; )
Co do upomnienia, będę wiedział na przyszłość.
Co do upomnienia, będę wiedział na przyszłość.