Trapez.napisac rownanie prostej zawierajacej wysokosc
Trapez.napisac rownanie prostej zawierajacej wysokosc
odcinek o koncach A=(3,2),B=(2,-1) jest krotsza podstawa trapezu.druga podstawa trapezu jest dwukrotnie dluzsza od AB a jej środkiem jest punkt M=(-5,1).Oblicz współrzedne pozostałych wierzchołków trapezy.Napisz równanie prostej zawierajacej wysokosc trapezu opuszczona z wierzchołka A
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trapez.napisac rownanie prostej zawierajacej wysokosc
Niech \(\displaystyle{ C=(x_{1},y_{1})}\) oraz \(\displaystyle{ D=(x_{2},y_{2})}\)
oblicz długość odcinka AB pomnóż przez 2 otrzymasz wtedy długość odcinka CD
\(\displaystyle{ -5=\frac{x_{1}+x_{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1=\frac{y_{1}+y_{2}}{2}}\)
dodatkowo prosta przechodząca przez środek M jest równoległa do prostej przechodzącej przez AB więc ma ten sam współczynnik kierunkowy.
oblicz długość odcinka AB pomnóż przez 2 otrzymasz wtedy długość odcinka CD
\(\displaystyle{ -5=\frac{x_{1}+x_{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1=\frac{y_{1}+y_{2}}{2}}\)
dodatkowo prosta przechodząca przez środek M jest równoległa do prostej przechodzącej przez AB więc ma ten sam współczynnik kierunkowy.