Znaleźć kąt ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
DemoniX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck
Podziękował: 22 razy

Znaleźć kąt ABC

Post autor: DemoniX »

Wiem że proste zadanko ale nie mam rozwiązań do niego a wychodzą mi dziwne wyniki

Znaleźć kąt miedzy \(\displaystyle{ ABC}\) jeżeli \(\displaystyle{ A(2,7,0) \ \ \ B(-1,-1,4) \ \ \ C(3,0,1)}\)

Oczywiście licze to tak : \(\displaystyle{ \cos x= \frac{ \vec{BA} \cdot \vec{BC} }{\left| \vec{BA} \right| \cdot \left| \vec{BC} \right|} }}\)

Jednak długości wektorów wychodzą mi niewymierne, tak jak i ich iloraz.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, o 22:11 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości i błędu w nazwie tematu.
szw1710

Znaleźć kąt ABC

Post autor: szw1710 »

I jaki w tym problem? Pokaż wszystkie rachunki.
ODPOWIEDZ