Oblicz pole i obwód trójkąta o wierzchołkach
A=(-5,-1)
B=(-1,7)
C=(3,0)
Tak przy okazji dodam, że wiem o istnieniu wzoru z rozszerzonej matematyki, ale chodzi mi o rozwiązanie metodą nie wykraczająca podstawy.
Robiłem te zadanie tak, że najpierw wybrałem podstawe trójkąta i liczyłem jej długość oraz równanie prostej przez nią przechodzącej.Potem równanie prostopadłej prostej do prostej wyliczonej wcześniej.Potem robiłem tabelkę aby wyliczyć jakie są współrzędne Y dla wybranych X i tu się zaciąłem, ponieważ gdy wyznaczam punkt przecięcia wysokości z podstawą to liczba całkowita i przy liczeniu długości wysokości wychodzą dziwne liczby trudne do policzenia.
Pole i obwód trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Pole i obwód trójkąta
Nie rób tabelki tylko jak już wybrałeś podstawę to policz na jakiej prostej ona leży i przeprowadź do niej prostą prostopadłą przechodzącą przez przeciwległy wierzchołek.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Pole i obwód trójkąta
Najlepiej narysuj to w układzie współrzędnych na kartce w kratkę. Narysuj jak najmniejszy prostokąt o bokach równoległych do osi układu (czyli "niepochylony"), który będzie miał w sobie ten trójkąt. Czyli tak jakby opisz na trójkącie prostokąt. Możesz teraz policzyć pole prostokąta i odjąć pola 3 trójkątów po bokach.
-- 15 mar 2012, o 21:17 --
Od pola prostokąta odejmujesz pola kolorowych trójkątów. Ich pola liczysz najprostszym wzorem - \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab}\)
(oczywiście to jest sposób na policzenie pola, z obwodem chyba sobie poradzisz )
-- 15 mar 2012, o 21:17 --
Od pola prostokąta odejmujesz pola kolorowych trójkątów. Ich pola liczysz najprostszym wzorem - \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab}\)
(oczywiście to jest sposób na policzenie pola, z obwodem chyba sobie poradzisz )
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Pole i obwód trójkąta
W tablicach maturalnych na stronie 6 jest wzór trójkąta ABC mając współrzędne.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 23 razy
Pole i obwód trójkąta
Dobra już wyszło sposobem Errichto i jak szybko :d Wielkie DZIĘKI za pomoc
O.o nawet go nie zauważyłem
O.o nawet go nie zauważyłem