Prosta styczna do okręgu parametr

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Dawidziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: Dawidziu »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) prosta o równaniu \(\displaystyle{ y=mx}\) jest styczna do okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2+6x+1=0}\)

Wstawiłem za \(\displaystyle{ y}\) wartość z parametrem do równania okręgu, policzyłem warunek kiedy \(\displaystyle{ \Delta=0}\). Wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{10} \vee \sqrt{-10}}\) czyli tyle co promień, dobrze to zrobione?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, o 20:09 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: kropka+ »

Dawidziu pisze: okręgu \(\displaystyle{ x^2-y^2+6x+1=0}\)
To nie jest okrąg.
Dawidziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: Dawidziu »

Przepraszam za błąd, ma być \(\displaystyle{ x^2+y^2+6x+1=0}\)
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: leapi »

Myśle że nie jest dobrze.-- 11 mar 2012, o 20:12 --Wygąda na to, że szukasz miejsca przecięcia.
Dawidziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: Dawidziu »

Myślałem że jak jest styczny to ma tylko jeden punkt wspólny.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: kropka+ »

Dawidziu pisze:Wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{10} \vee \sqrt{-10}}\) czyli tyle co promień, dobrze to zrobione?
Jak to ma być dobrze? Metoda jest dobra. Policz jeszcze raz.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: leapi »

Odległość środka okregu od prsotej nie jest stała.-- 11 mar 2012, o 20:23 --Metoda nie jest dobra
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: anna_ »

Metoda jest dobra, tyle że z tej delty wyjdzie inna wartość \(\displaystyle{ m}\)
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: leapi »

Dawidziu pisze:\(\displaystyle{ \Delta=0}\).
Już widzę.
Dawidziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: Dawidziu »

Policzyłem jeszcze raz stosując tą samą metodę \(\displaystyle{ \Delta=28-4m^2}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: anna_ »

Licz jeszcze raz:

\(\displaystyle{ (m^2 + 1)x^2 + 6x + 1 = 0}\)
Dawidziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: Dawidziu »

\(\displaystyle{ -2 \sqrt{2} \vee 2 \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Prosta styczna do okręgu parametr

Post autor: kropka+ »

tak
ODPOWIEDZ