Sprawdź czy istnieją takie liczby p i r że spełniona jest równość \(\displaystyle{ \vec{x} = p \vec{u} + r \vec{v}}\)
\(\displaystyle{ \vec{u} =[3;-6], \vec{v}=[-4;2], \vec{x}= [8;-13]}\)
Liczby spełniające równość
-
- Użytkownik
- Posty: 396
- Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 3 razy
Liczby spełniające równość
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, o 11:47 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Liczby spełniające równość
Istnieją, gdyż wektory \(\displaystyle{ \vec{u},\vec{v}}\) nie są równoległe, a co za tym idzie, każdy inny wektor można osiągnąć poruszając się w dwóch kierunkach wyznaczonych przez te dwa wektory. O to chodzi w pojęciu liniowej niezależności wektorów. Nic innego jak rozwiązać odpowiedni układ równań. Będzie miał jednoznaczne rozwiązanie. Mówimy, że wektor \(\displaystyle{ \vac{x}}\) przedstawia się jako kombinacja liniowa wektorów \(\displaystyle{ \vec{u},\vec{v}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 350
- Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 15 razy
Liczby spełniające równość
źle,
\(\displaystyle{ [8,-13]= p [3,-6]+r [-4,2]}\)
\(\displaystyle{ [8,-13]= [3p,-6p]+ [-4r, 2r]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8= 3p-4r \\ -13=-6p+2r \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ [8,-13]= p [3,-6]+r [-4,2]}\)
\(\displaystyle{ [8,-13]= [3p,-6p]+ [-4r, 2r]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8= 3p-4r \\ -13=-6p+2r \end{cases}}\)