jedno zadanie-rownoleglobok

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
anonymous89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 30 gru 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 3 razy

jedno zadanie-rownoleglobok

Post autor: anonymous89 »

Prosze o pomoc z nastepujacym zadanie.Obwod rownoegloboku wynosi 30 cm, jego przekątna jest prostopadla do przeciwleglych boków, a kąt ostry wynosi 60 stopni. Trzeba obliczyc pole.
Potrzebuje tego zadania na dzisiaj,wiec jesli mozecie mi pomoc bede wdzieczna,a i jak najprostszym sposobem.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

jedno zadanie-rownoleglobok

Post autor: yorgin »

Najprostszy sposób:
Narysuj sobie dokładnie ten równoległobok i zauważ, że dana przekątna dzieli go na dwa przystające trójkąty o kątach \(\displaystyle{ 30^0,60^0,90^0}\), z których można otrzymać trójkąt równoboczny. Ponieważ przekątna tego równoległoboku jest wysokością trójkąta równobocznego, obwód trójkąta jest równy obwodowi równoległoboku.
Stąd bok trójkąta ma:
\(\displaystyle{ a=10 cm}\) a jego pole a tym samym pole równległoboku wynosi:
\(\displaystyle{ P=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=25\sqrt{3}cm^2}\)
anonymous89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 30 gru 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 3 razy

jedno zadanie-rownoleglobok

Post autor: anonymous89 »

Dziekuje bardzo:)))
ODPOWIEDZ