współrzędne wierzchołków i równania osi symetrii

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

współrzędne wierzchołków i równania osi symetrii

Post autor: Przybysz »

Jedną z osi symetrii kwadratu jest prosta y=4 a jednym z jego wierzchołków punkt A=(2,-3). Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków kwadratu i równania pozostałych osi jego symetrii.

Według mnie pozostałe wierzchołki to \(\displaystyle{ B=(6,-3)}\) itd.

w odpowiedzi \(\displaystyle{ (16,-3) (16,11) (2,11)}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

współrzędne wierzchołków i równania osi symetrii

Post autor: piasek101 »

Powinno być kilka wariantów odpowiedzi.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

współrzędne wierzchołków i równania osi symetrii

Post autor: Przybysz »

a moje rozumowanie jest dobre ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

współrzędne wierzchołków i równania osi symetrii

Post autor: piasek101 »

Podaj wszystkie współrzędne - to wynik Ci sprawdzę (ale rozumowania nie - chyba, że coś dopiszesz ).
ODPOWIEDZ