Witam, zadano mi w szkole kilka zadań (z działu, który niefortunnie przechorowałam) i nie jestem pewna, czy dobrze je robię, a niektórych wcale nie potrafię rozwiązać. Proszę, aby ktoś pomógł mi z rozwiązaniem dwóch ostatnich zadań - pokazał krok po kroku i jak pięcioletniemu dziecku...
4. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ (-1;1)}\) i równoległej do prostej o równaniu \(\displaystyle{ Y=-X+15}\)
5. Oblicz odległość punktu P o współrzędnych \(\displaystyle{ (-1;0)}\) od prostej o równaniu \(\displaystyle{ y= \frac{3}{4}X+2}\)
Z góry dzięki za pomoc - to dla mnie NAPRAWDĘ ważne .
Równania prostej przechodzącej przez punkt itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równania prostej przechodzącej przez punkt itp.
4. Prosta równoległa jest postaci \(\displaystyle{ y=-x+b}\). Podstaw wspólrzędne punktu i policz \(\displaystyle{ b}\)
5. Masz gotowy wzór na odległość punktu od prostej. Posdtaw co trzeba i licz.
5. Masz gotowy wzór na odległość punktu od prostej. Posdtaw co trzeba i licz.
Równania prostej przechodzącej przez punkt itp.
Czyli w pierwszym po obliczeniu będzie tak?
\(\displaystyle{ y=-x+b
1=-1+b
1+1=b
b=2}\)
Więc ta prosta równoległa przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ (-1;1)}\), to będzie:
\(\displaystyle{ y=-x+2}\)
Dobrze myślę?
Zaraz pomyślę nad tym drugim...
Edit: Zrozumiałam również drugie zadanie. Zamieniłam na wzór ogólny, policzyłam ze wzoru i wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{11}{2 \sqrt{5} }}\)
Dziękuję serdecznie za pomoc, czegoś takiego potrzebowałam .
\(\displaystyle{ y=-x+b
1=-1+b
1+1=b
b=2}\)
Więc ta prosta równoległa przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ (-1;1)}\), to będzie:
\(\displaystyle{ y=-x+2}\)
Dobrze myślę?
Zaraz pomyślę nad tym drugim...
Edit: Zrozumiałam również drugie zadanie. Zamieniłam na wzór ogólny, policzyłam ze wzoru i wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{11}{2 \sqrt{5} }}\)
Dziękuję serdecznie za pomoc, czegoś takiego potrzebowałam .