Zbiór punktów w przestrzenie trójwymiarowej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lays
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 5 paź 2011, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 21 razy

Zbiór punktów w przestrzenie trójwymiarowej

Post autor: lays »

Witam,

mam dość prosty problem, mianowicie nie mam pojęcia, jak przedstawić w przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) następujący zbiór:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2< z^2\\|z|\geq 1\end{cases}}\)

Wiem tyle, że drugie równanie to po prostu "ograniczenie" wartości z, takie jakby "wycięcie" obszaru ograniczonego dwoma płaszczyznami. Pierwsze równanie wygląda mi na kulę, ale coś jakby brakuje mi wartości liczbowej, z której można by wyznaczyć promień.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 15:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Temat umieszczony w złym dziale.
MarcinSzydlowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sie 2010, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tarnów
Pomógł: 28 razy

Zbiór punktów w przestrzenie trójwymiarowej

Post autor: MarcinSzydlowski »

Zauważ, że jak \(\displaystyle{ z=1}\) czy też \(\displaystyle{ z=-1}\) to pierwsze równanie przedstawia koło bez brzegu o środku \(\displaystyle{ (0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\) im \(\displaystyle{ z}\) mniejsze ( tzn. maleje od 1 do 0) tym koła mniejsze ( ich promienie zmniejszają (zwiększają) się liniowo w stosunku do zmiany \(\displaystyle{ z}\). Widziałeś kiedyś klepsydrę? To mniej, więcej tak wygląda (tylko bez brzegu)
Marmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 36 razy

Zbiór punktów w przestrzenie trójwymiarowej

Post autor: Marmat »

Pierwsza nierówność opisuje stożek. Jego brzeg powstaje z obrotu prostej y=z wokół osi z.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ