Odległość punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
SuperMonia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 7 cze 2011, o 22:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

Odległość punktu

Post autor: SuperMonia »

Ile wynosi odległosć punktu \(\displaystyle{ A= ( \sqrt{7} ,3)}\) od poczatku układu współrzędnych?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, o 22:37 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Odległość punktu

Post autor: loitzl9006 »

Ta odległość wynosi

\(\displaystyle{ \sqrt{\left( \sqrt{7} \right) ^{2} + 3 ^{2} } = 4}\)
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Odległość punktu

Post autor: lestkievich »

odległość dwóch punktów liczysz gotowym wzorem lub piotagorasem odp: 4
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_b-x_a)^2+(y_b-y_a)^2}}\)
ODPOWIEDZ