wyznacz punkt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
morloh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2009, o 09:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

wyznacz punkt

Post autor: morloh »

Cześć
Punkty o współrzednych \(\displaystyle{ A = (-2,-8), \ B = (2,4), \ C = (-2,2)}\) są wierzchołkami trapezu. Ramię trapezu \(\displaystyle{ AD}\) jest prostopadłe do podstaw \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD.}\) Oblicz współrzędne punktu \(\displaystyle{ D}\) oraz pole powierzchni tego trapezu.
1. AB
Wyznaczylem z rownania prostej przechodzacej przez \(\displaystyle{ 2}\) punkty prostą \(\displaystyle{ AB: \ \ y=3x-2}\) - nie wiem czy dobrze ;(
2. \(\displaystyle{ AD}\)
3. \(\displaystyle{ DC}\)
4. \(\displaystyle{ D:\begin{cases}AD\\DC\end{cases}}\)
5. pole \(\displaystyle{ P=\frac{ a+b} { 2 } \cdot |AD|}\)

reszty nie wiem jak mam to policzyc, jakie wzory?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, o 22:56 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Odstępy w LaTeX-u uzyskujesz poprzez znak \ między symbolami.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wyznacz punkt

Post autor: major37 »

Ramię AD jest prostopadłe do podstawy AD. Coś mi tu nie gra.
morloh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2009, o 09:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

wyznacz punkt

Post autor: morloh »

major37 pisze:Ramię AD jest prostopadłe do podstawy AD. Coś mi tu nie gra.
poprawilem AB , pisanie w latexie na telefonie to jednak mordęga
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

wyznacz punkt

Post autor: major37 »

Odległość punku B od prostej AC jest taka sama jak odległość punku D od prostej AC. W ten sposób wyznacz współrzędne punktu D
ODPOWIEDZ