[Geometria analityczna] Wyznacz wierzchołki trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
[Geometria analityczna] Wyznacz wierzchołki trójkąta
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dany jest wierzchołek \(\displaystyle{ A=(1,2)}\) oraz dane są równania dwóch dwusiecznych kątów wewnętrznych \(\displaystyle{ d_1 \ : \ 2x-y+3=0}\) i \(\displaystyle{ d_2 \ : \ x+y-1=0}\). Wyznaczyć pozostałe wierzchołki trójkąta.
Odp: \(\displaystyle{ B=\left(\frac{-9}{7} ; \frac{16}{7} \right) \ \text{i} \ C=\left( \frac{-11}{10}; \frac{4}{5} \right)}\)
Odp: \(\displaystyle{ B=\left(\frac{-9}{7} ; \frac{16}{7} \right) \ \text{i} \ C=\left( \frac{-11}{10}; \frac{4}{5} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
[Geometria analityczna] Wyznacz wierzchołki trójkąta
Czy naprawdę uważasz, że ten problem nadaje się do kółka matematycznego?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
[Geometria analityczna] Wyznacz wierzchołki trójkąta
Marcinek665, a masz rozwiązanie? Proszę, zaprezentuj.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
[Geometria analityczna] Wyznacz wierzchołki trójkąta
Tak, mam. Korzystając z danych w zadaniu, liczę wszystko, co się da i otrzymuję wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
[Geometria analityczna] Wyznacz wierzchołki trójkąta
Widocznie nie wszystko.anna_ pisze:Policzyłam co się dało i nic nie mam.
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
[Geometria analityczna] Wyznacz wierzchołki trójkąta
Derive i Wolfram sobie nie radzą z tymi układami... Może istnieje o wiele prostszy sposób?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
[Geometria analityczna] Wyznacz wierzchołki trójkąta
timon92, nieco prościej? Mógłbyś udowodnić to co napisałeś? Skąd wynika, że te odbicia będą akurat na prostej \(\displaystyle{ BC}\)?