Symetria prostej względem prostej. (układ współrzędnych)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Terq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 20 paź 2011, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 38 razy

Symetria prostej względem prostej. (układ współrzędnych)

Post autor: Terq »

Trochę się nad tym głowię i nie zbyt mi wychodzi.

Mam prostą \(\displaystyle{ k: y=-x+2}\) i muszę ją przekształcić względem prostej \(\displaystyle{ l: y=-x-1}\) tak aby wyszła jakaś prosta \(\displaystyle{ k'}\). I o ile na wykresie mogę sobie to jakoś narysować i wyznaczyć prostą która jest odbiciem tej pierwszej, to bez rysunku nie daje rady, a wiem, że można to zrobić jakoś za pomocą wzorów, tak aby obliczyć jaki będzie wzór prostej k'. Mógłby ktoś dać jakieś wskazówki jak tego dokonać?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Symetria prostej względem prostej. (układ współrzędnych)

Post autor: anna_ »

Podobne zadanie:
111613.htm
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 9 razy

Symetria prostej względem prostej. (układ współrzędnych)

Post autor: izaizaiza »

współczynnik kierunkowy prostej \(\displaystyle{ k'}\) już masz, bo jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ k}\) i do prostej \(\displaystyle{ l}\). Zaznacz sobie na rysunku punkty przecięcia wykresów z osią OY. Widać, że rzędne punktów różnią się o 3, czyli możesz sobie wyznaczyć punkt \(\displaystyle{ C}\) przez który przechodzi nowa prosta (\(\displaystyle{ C=(0,-4)}\)), podstawiasz do postaci kierunkowej (\(\displaystyle{ a=-1}\)) i wyjdzie Ci wyraz wolny.
ODPOWIEDZ