Wyznaczyć przekształcenia (złożenia symetrii środkowych)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

Wyznaczyć przekształcenia (złożenia symetrii środkowych)

Post autor: kieubass »

Załóżmy, że punkt \(\displaystyle{ O}\) jest środkiem odcinka euklidesowego \(\displaystyle{ \overline{AB}}\), gdzie \(\displaystyle{ A \neq B}\). Wyznaczyć przekształcenia:
(a) \(\displaystyle{ \Phi=S _{A} S _{O} S _{B}}\)
(b) \(\displaystyle{ \Psi=S _{A} S _{B} S _{O}}\)

Trochę dziwnie sformułowanie zadanie ale chodzi tu podobno o opis analityczny tych złożeń symetrii środkowej. W a po rysunku doszedłem do tego że \(\displaystyle{ \Phi=S _{O}}\), niestety punkt b nie wyjaśnił się po rysunku
Prosiłbym o pomoc jak zrobić opis analityczny gdy nie znam współrzędnych tych punktów i w ogóle o pomoc, ponieważ zbytnio nie wiem jak się do tego zabrać...
Z góry dziękuję
ODPOWIEDZ