Nie wiem co mi się tu wyprawia.
Prosta:
\(\displaystyle{ y = \frac{-x}{2} + \frac{1}{2}}\)
Prosta prostopadła do niej:
\(\displaystyle{ y = 2x + \frac{1}{2}}\)
Tyle że ta nie przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A \left( 5;-2\right)}\)...
I widzę to.
Zapomniałem jak się robi prostą prostopadłą do danego punktu.
Przypomni ktoś?
Prosta prostopadła przechodząca przez dany punkt.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Prosta prostopadła przechodząca przez dany punkt.
Prosta prostopadła do podanej jest postaci \(\displaystyle{ y=2x+b}\), gdzie \(\displaystyle{ b}\) może być zupełnie dowolne. Jeśli dodatkowo ta prosta ma przechodzić przez podany punkt, to łatwo stąd wyznaczyć pasujące nam \(\displaystyle{ b}\).
Q.
Q.