Punkt A(-4,-2) jest wierzchołkiem rombu ABCD. Bok AD tego rombu zawiera sie w prostej o równaniu x-y+2=0. Punkt S(2,0) jest punktem przecięcia przekątnych rombu. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.
Pomocy:)
Punkt A(-4,-2) jest wierzchołkiem rombu ABCD
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Punkt A(-4,-2) jest wierzchołkiem rombu ABCD
Skorzystaj z tego, że: \(\displaystyle{ \vec{AS}= \vec{SC}}\).
Natomiast, jeżeli nie chcesz tego robić przy pomocy wektorów to wyznacz prostą AS, następnie prostą prostopadłą do AS przechodzącą przez punkt S. Teraz układ równań prostych przechodzących przez odcinki AD i SD (wtedy wyznaczysz współrzędne punktu D).
Natomiast, jeżeli nie chcesz tego robić przy pomocy wektorów to wyznacz prostą AS, następnie prostą prostopadłą do AS przechodzącą przez punkt S. Teraz układ równań prostych przechodzących przez odcinki AD i SD (wtedy wyznaczysz współrzędne punktu D).
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, o 15:38 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Punkt A(-4,-2) jest wierzchołkiem rombu ABCD
Możesz skorzystać też z tego ,że punkt S jest środkiem odcinka AC i ze wzorów na wspólrzędne środka oblicz drugi koniec C odcinka.
-- 22 lut 2012, o 16:41 --
Następnie możesz napisać równanie prostej BD,prostopadłej do prostej x-y+2=0,przechodzącej przez punkt S.Punkty B lub D znajdziesz rozwiązując układ równań tych dwu prostych.
-- 22 lut 2012, o 16:41 --
Następnie możesz napisać równanie prostej BD,prostopadłej do prostej x-y+2=0,przechodzącej przez punkt S.Punkty B lub D znajdziesz rozwiązując układ równań tych dwu prostych.